Na založenie S.R.O. bez vkladu 5000 eur do banky máte ešte čas: Papiere stačí podpísať do konca novembra!

Ak sa chcete vyhnúť novej povinnosti splatiť vklady do základného imania s.r.o. na účet v banke (min. 5000 eur), ktorá bude účinná od 1. decembra 2013, založte si svoju firmu do konca novembra 2013. Založiť s.r.o. pritom podľa zákona znamená podpísať dokument o jej založení, teda podpísať zakladateľskú listinu alebo spoločenskú zmluvu.

29. okt, 2013
Tím portálu Firmáreň
Hodiny ikona

AKO SA BANKE VYHNÚŤ?

Nie je potrebné S.R.O. zaregistrovať do 1. decembra 2013. Zákon hovorí, že stačí podpísať zakladateľskú listinu alebo spoločenskú zmluvu do 30. novembra 2013 u notára alebo na matrike. Registrácia firmy do tohto termínu teda nie je dôležitá a firma nemusí byť zapísaná v obchodnom registri. Stačí podpis listín.

PLÁNUJETE ZAČAŤ PODNIKAŤ AŽ V ROKU 2014?

Teraz je ten správny čas: Podpíšte zakladateľskú listinu alebo spoločenskú zmluvu do 30. novembra 2013 a dátum vzniku a registrácie vašej s.r.o. uvediete až 1. január 2014, prípadne neskôr. Celý proces môže bežať už tento rok, ale firma bude zaregistrovaná až s dátumom v budúcom roku. Dôležité je len podpísať dokumenty do konca novembra 2013.

Toto získate:

  1. Vyhnete sa povinnosti platiť 5000 eur vklad do základného imania do banky a
  2. Nepodávate daňové priznanie za rok 2013 (vyhnete sa byrokracii a ušetríte aj na účtovníčke).

DO 30. NOVEMBRA JE TO PO STAROM

V súčasnosti platí právna úprava, podľa ktorej pre účely registrácie s.r.o. postačuje, že správca vkladu (spravidla zakladateľ) v jednoduchom dokumente vyhlási, že vklad zakladateľa alebo zakladateľov do základného imania spoločnosti(minimálne 5000 eur) boli splatené v hotovosti. A nič nie je potrebné vkladať do banky alebo inak preukazovať. Stačí podpísať zakladateľské dokumenty.

ČO HOVORÍ NOVÝ ZÁKON?

Schválená zmena obchodného zákonníka umožňuje postupovať podľa starej právnej úpravy v prípade, ak si podnikateľ firmu založí do 30. novembra 2013 a návrh na zápis do obchodného registra podá až do 28. februára 2014. Podľa prechodných ustanovení tejto novely (§768l ), ak bola spoločnosť založená pred 1. decembrom 2013 a návrh na zápis spoločnosti do obchodného registra bol podaný najneskôr do 28. februára 2014, práva a povinnosti zakladateľov spoločnosti a správcu vkladu pri založení a vzniku spoločnosti a správe vkladu sa spravujú predpismi účinnými do 30. novembra 2013.

NÁŠ TIP

Nemáte teraz peniaze na založenie s.r.o.? Na portáli firmaren.sk si za výhodnú cenu môžete objednať iba zakladacie dokumenty, ktoré keď podpíšete do konca novembra tohto roku, vyhnete sa povinnosti platiť 5000 eur do banky. Návrh na zápis s.r.o. môžete potom podať na obchodný register až do konca februára 2014.

Najjednoduchší spôsob založenia s.r.o. online bez vkladu 5000 eur je na portáli firmáren.sk.

Tím portálu firmaren.sk