Základné imanie s.r.o. 5000 eur na účet do banky?

Pripravovaná zmena obchodného zákonníka navrhuje zaviesť povinnosť vložiť základné imanie s.r.o. na osobitný účet v banke ešte pred registráciou firmy. Založenie s.r.o. tak má byť od decembra 2013 opäť zložitejšie.

29. máj, 2013
Tím portálu Firmáreň
Základné imanie

Ako je to dnes?

V súčasnosti postačuje preukázať splatenie minimálneho základného imania spoločnosti s ručením obmedzeným (5000 eur) vyhlásením správcu vkladu, že vklady a základné imanie boli splatené v hotovosti pred podaním návrhu na zápis do obchodného registra. Správcom vkladu je najčastejšie zakladateľ spoločnosti uvedený v spoločenskej zmluve. Vyhlásenie sa spolu s ďalšími listinami a návrhom na zápis predkladá obchodnému registru pri registrácii firmy.

Dnes teda stačí, ak zakladateľ, ktorý je aj správcom vkladu, podpíše dokument (vyhlásenie), že mu suma 5000 eur bola od zakladateľov (vrátane jeho samého) odovzdaná  v hotovosti a túto sumu potom po registrácii eseročky aj odovzdal firme jej vložením do firemnej pokladne. Skutočnosť, či táto suma reálne do firemnej pokladne putovala, obchodný register neskúma.

zakladatelia-1_n

Čo sa má zmeniť?

Ak novela Obchodného zákonníka prejde v parlamente, bude nutné finančný vklad do základného imania v minimálnej výške 5000 eur zložiť ešte pred podaním návrhu na registráciu s.r.o. na osobitný samostatný účet v banke, ktorý si bude musieť zakladateľ, resp. správca vkladu vopred zriadiť.  K návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra sa potom bude prikladať aj výpis z bankového účtu preukazujúci splatenie finančných prostriedkov. Po registrácii firmy bude možné peniaze z účtu vybrať a vložiť ich do firemnej pokladne a minúť na prevádzku. Kým však obchodný register spoločnosť nezapíše, nebudú sa môcť prostriedky používať (okrem výnimiek, ako je napríklad použitie na náklady súvisiace so založením a vznikom spoločnosti). Zmena inštitútu základného imania a správy vkladu (§ 60 Obch. zákonníka), ktorú navrhuje Ministerstvo spravodlivosti SR, má byť účinná od 1. októbra 2013 (aktualizácia: od 1. decembra 2013).

zakladatelia-2_n

Načo je základné imanie v s.r.o.?

Je to počiatočný kapitál firmy. Suma peňazí, minimálne 5000 eur, z ktorej podnikateľ uhrádza svoje prvotné náklady – nakupuje tovar a služby pri rozbehu svojej firmy. Obchodný zákonník definuje základné imanie ako peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti (§ 58 ods.1 Obch. z.).  Má mať funkciu ekonomickej stability, ale slúži aj na výpočet niektorých veličín v spoločnosti (napríklad na určenie výšky obchodného podielu spoločníka,  ktorý sa určuje pomerom vkladu spoločníka k základnému imaniu). Svoju funkciu ochrany veriteľov už dávno neplní, keďže spoločnosť môže tieto prostriedky použiť a zákon od nej nevyžaduje udržiavať  majetok v tejto sume.

Poponáhľajte sa.

Ak sa chystáte založiť si s.r.o., tak nečakajte a urobte to čo najskôr. Firmu môžete mať vopred pripravenú aj niekoľko mesiacov bez akejkoľvek činnosti.

Založenie s.r.o. cez portál www.firmaren.sk je teraz len za 275 eur vrátane poplatkov a zatiaľ bez potreby zloženia 5000 eur do banky. Firmu Vám založíme za Vás.

Chcem si založiť firmu teraz!

Boris Kukumberg
advokát spolupracujúci s portálom firmáreň.sk