Ako si založiť živnosť s diplomom zo zahraničia?

Získali ste vzdelanie alebo štátnu skúšku z cudzieho jazyka v zahraničí a chcete podnikať na Slovensku? Pre založenie živnosti musí váš diplom uznať (nostrifikovať) naše ministerstvo školstva. Prečítajte si všetko o uznaní vzdelania získaného v zahraničí na Slovensku.

16. júl, 2014
Tím portálu Firmáreň
Schválenie založenie živnosti

Založenie živnosti na niektoré činnosti je možné len po splnení určitých podmienok vyžadovaných živnostenským zákonom – napríklad vzdealanie alebo prax. Ide o takzvané „regulované povolania“ inak povedané viazané alebo remeselné živnosti. Čo robiť ak som získal vzdelanie v zahraničí? V takom prípade je potrebná nostrifikácia. Čo je to? Jej podstata spočíva v tom, že doklad, preukazujúci vzdelanie získané v inej krajine ako v Slovenskej republike bude považovaný za rovnocenný doklad tak, ako keby bol vydaný na území Slovenskej republiky a slovenskou inštitúciou.

Príklad: Pani Anna chce vyučovať cudzí jazyk a na to si chce založiť živnosť. Má jednu z potrebných odborných kvalifikácií – diplom alebo štátnu skúšku z cudzieho jazyka, avšak tento dokument získala v zahraničí. Ak by diplom predložila živnostenskému úradu v originálnom vydaní, nevydali by jej živnostenský list ani napriek tomu, že nie je pochýb, že Anna danému jazyku rozumie. Podľa zákona totiž potrebuje nostrifikáciu  diplomu alebo štátnej skúšky a až potom môže doklad o vzdelaní predložiť na živnostenský úrad.

Aké doklady treba nostrifikovať?

  • Vysokoškolské diplomy
  • Absolventské diplomy
  • Rôzne vysvedčenia
  • Osvedčenia o kvalifikácií alebo iné doklady, preukazujúce vzdelanie získané v zahraničí

Kam mám ísť s takýmto dokladom o vzdelaní?

Príslušným správnym orgánom, ktorý vykonáva nostrifikáciu je Ministerstvo školstva SR – sekcia Uznávania dokladov o vzdelaní zo zahraničia (v skratke SUDV). Žiadosť možno podať osobne v podateľni Ministerstva školstva SR, alebo poštou.

Adresa:
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní
Stromová 1, 813 30 Bratislava

Tel. kontakt:              02/59374623    alebo    02/59374612
Podateľňa:                Pondelok až piatok: 08:00 – 14:00 hod.

Ako dlho trvá nostrifikácia?

Dĺžka nostrifikácie závisí od povolania a činností, na ktoré je proces nostrifikácie potrebný.

  1. Do 3 mesiacov v prípade uznania dokladov potrebných na výkon pedagogických povolaní (zoznam pedagogických činností)
  2. Do 2 mesiacov v prípade uznania dokladov potrebných na výkon ostatných povolaní

Čo musím predložiť?

  1. Vyplnenú žiadosť o uznanie na výkon regulovaného povolania
  2. Doklad totožnosti – Kópia
  3. Doklad o vzdelaní získaný v zahraničí – Notárom alebo matrikou overená kópia s úradným prekladom do slovenského jazyka. (Pozor – Ministerstvo doklad nevracia, preto odporúčame pred tým vyhotoviť osvedčenú kópiu a tú dať potom preložiť)
  4. Výpis o absolvovaných predmetoch a skúškach alebo dodatok k diplomu, vysvedčeniu, osvedčeniu a podobne – Notárom alebo matrikou overená kópia s úradným prekladom do slovenského jazyka. (Pozor – Ministerstvo doklad nevracia, preto odporúčame pred tým vyhotoviť osvedčenú kópiu a tú dať potom preložiť)
  5. Doklad o predchádzajúcom najvyššom ukončenom vzdelaní – Kópia
  6. Správny poplatok v hodnote 99,50 €   alebo   33 €  v prípade, ak už bol doklad uznaný v inom členskom štáte Európskej únie, EHP alebo vo Švajčiarsku a zároveň toto uznanie nebolo vykonané v štáte vydania. V takomto prípade treba ešte priložiť k poplatku 33 €  aj rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní na výkon tohto povolania, ktorý musí byť tiež vo forme notárom alebo matrikou overenej kópie s následným úradným prekladom do slovenského jazyka
  7. Potvrdenie o pedagogickej praxi, ak existujeVäčšinou sa prikladá iba k žiadostiam na výkon pedagogického povolania podľa Vyhlášky č. 437/2009 Z.z.
  8. Iné doklady, ak sa požadujú

Poznámka I: Úradný preklad pri dokladoch vydaných v zahraničí nie je potrebný pri dokladoch v českom alebo latinskom jazyku. Ministerstvo školstva SR v záujme zníženia finančných nákladov umožňuje žiadateľovi vykonať si aj vlastný preklad dokladov v anglickom, nemeckom, francúzskom, ruskom a maďarskom jazyku. Týmto však nie je dotknuté právo Ministerstva si vyžiadať súdny preklad v prípade pochybností.

Poznámka II: Všetky zaslané a predložené dokumenty, ktoré sú potrebné na proces nostrifikácie Ministerstvo školstva SR a ani SUDV žiadateľovi – nevracia.

Akým spôsobom možno uhradiť správny poplatok?

  • Poštovou poukážkou
  • Bankovým prevodom
  • Kolkovými známkami zakúpenými na pošte – Nelepia sa, len sa priložia k žiadosti
Číslo účtu štátnej pokladnice (IBAN): SK68 8180 0000 0070 0006 3900
Variabilný symbol: 221004
Informácia pre prijímateľa: Meno a priezvisko žiadateľa (regulované povolanie)
Pre platbu zo zahraničia (SWIFT): SPSRSKBA

Zdroje:

  1. http://www.minedu.sk/uznavanie-ukonceneho-vzdelania-zo-zahranicia-na-vykon-regulovaneho-povolania-v-sr/
  2. Vyhláška č. 437/2009 Z. z. ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov
  3. Zákon č. 293/2007 Z. z. o uznávaní odborných kvalifikácií v znení neskorších predpisov
  4. Zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov
  5. Zákon č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov 
  6. Smernica EP a Rady 2005/36/ES o uznávaní odborných kvalifikácií

tím portálu firmáreň.sk