Likvidácia firmy – Ako neplatiť daňovú licenciu za rok 2014

Ak nechcete platiť daňovú licenciu za svoju spiacu firmu, začnite s jej likvidáciou ešte v roku 2014. Takto znie najčastejšia rada odborníkov. Bez ohľadu na to či firma nezarobila nič alebo išla do mínusu, povinnú daň minimálne vo výške 480 eur za rok 2014 bude musieť zaplatiť už v marci 2015. Pozrite si tipy, ako sa vyhnúť daňovej licencii.

26. okt, 2014
Tím portálu Firmáreň
Živnostník

Majitelia spiacich či mŕtvych firiem sa tu dočítajú, ako neplatiť daňovú licenciu vôbec a tým, čo majú firmu s minimálnou činnosťou a minimálnym obratom zasa ukážeme možnosti, ako platiť menej ako prikazuje zákon.

Ako sa zbaviť nefunkčnej firmy

Najznámejšie spôsoby sú tieto:

  1. Zrušenie a likvidácia firmy
  2. Zlúčenie firmy
  3. Konkurz a zrušenie firmy
  4. Predaj firmy / prevod obchodných podielov

1. Zrušenie a likvidácia s.r.o.

Najrýchlejší spôsob, ako sa daňovej licencii vyhnúť je dať spiacu firmu do likvidácie ešte do konca tohto roka. Presnejšie, do obchodného registra si treba nechať zapísať začiatok likvidácie.

Ak to stihnete, oficiálne tým začnete likvidáciu spoločnosti a daňovú licenciu za tento rok platiť nemusíte vôbec. Aj keď bude likvidácia firmy formálne pokračovať a firma existovať aj v budúcom roku. Dôležité je, aby obchodný register najneskôr do 31. decembra zapísal, že vaša s.r.o. je v likvidácii. Tento zápis súdu trvá asi jeden týždeň a celá príprava vstupu do likvidácie sa dá stihnúť aj do dvoch týždňov. Ide o prvý krok v procese likvidácie a nie je až tak procesne náročný.

Ako zrušiť a zlikvidovať s.r.o. – postup a kroky

Ak firma nemá žiadny majetok ani dlhy, likvidácia by nemala byť zložitá.

Krok 1:
Valné zhromaždenie spoločnosti odsúhlasí zrušenie s.r.o., vstup spoločnosti do likvidácie a vymenuje likvidátora – zvyčajne konateľa s.r.o.  K dátumu zrušenia s.r.o. sa vyhotoví mimoriadna účtovná závierka. Vstup s.r.o. do likvidácie sa zapíše do obchodného registra. Moment zápisu začiatku likvidácie do obchodného registra je rozhodujúci pre neplatenie daňovej licencie – ak obchodný register zapíše likvidáciu do konca decembra tohto roka, licenciu neplatíte. Ešte to stihnete!

Krok 2:
Po zápise začiatku likvidácie spoločnosti do obchodného registra, likvidátor oznámi likvidáciu s.r.o. aj do Obchodného vestníka (zverejnenie trvá pol roka). Likvidátor ďalej oznámi vstup spoločnosti do likvidácie aj daňovému úradu, Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam a podá daňové priznanie s mimoriadnou závierkou, súvahou a výkazom ziskov a strát. Ak je firma registrovaná pre daň z pridanej hodnoty (tzv. platca DPH), likvidátor požiada  daňový úrad o zrušenie tejto registrácie a určí posledné zdaňovacie obdobie pre DPH.

Krok 3:
Valné zhromaždenie alebo jediný spoločník spoločnosti opäť zasadne a schváli ukončenie likvidácie ako aj návrh na rozdelenie likvidačného zostatku – ak bol vo firme majetok. K ukončeniu likvidácie treba pripraviť mimoriadnu likvidačnú súvahu. Všetko toto sa predkladá daňovému úradu, aby odsúhlasil výmaz spoločnosti z obchodného registra.

Portál firmaren.sk zabezpečuje zrušenie a likvidácie firiem prostredníctvom partnerskej advokátskej kancelárie v cene už od 300 eur.

Výhody:
Ak nemá firma majetok, ide v celku o pohodlný spôsob, ako sa zbaviť firmy aj povinnosti platiť daňovú licenciu.

Nevýhody:
Bežný podnikateľ tento spôsob sotva zvládne bez odborníka.

Pozor:
Poponáhľajte sa. Ku koncu roka sa očakáva veľký nápor likvidácii firiem, čo môže spôsobiť predlžovanie lehôt súdmi na rozhodnutie. Ak register nestihne vykonať vstup do likvidácie ešte v tomto roku a likvidáciu zapíše čo i prvý januárový deň 2015, plateniu licencie sa nevyhnete.

Druhé pozor:
Ak likvidáciu urobíte až v roku 2015, nie len že platíte licenciu za rok 2014, ale za rok 2015 budete platiť pomernú licenciu – teda nie žiadnu, ako je tomu tento rok. Ak likvidáciu teda nestihnete v roku 2014 alebo ju musíte urobiť až v roku 2015, urobte to čo najskôr, najlepšie ešte v januári.

TIP:
V médiách sa objavujú rady ako obísť platenie licencií aj pre živé firmy: Začať likvidáciu do konca roka 2014 a potom likvidáciu prerušiť resp. predčasne skončiť hneď začiatkom budúceho roka a s firmou fungovať ďalej. Licencii za rok 2014 by sa firma takto vyhla. Je pravdou, že ak vstúpi s.r.o. do likvidácie v roku 2014 licencie neplatí (krok 1). Je takisto pravdou, že proces likvidácie môže majiteľ firmy kedykoľvek zvrátiť a likvidáciu prerušiť (napríklad ak získa super zákazku a chce a môže  podnikať ďalej). Zákon túto taktiku nezakazuje, avšak odborníci ju neodporúčajú. Daňové úrady môžu takéto konanie vyhodnotiť ako špekulatívne a licenciu za rok 2014 žiadať spätne. Takisto treba brať v úvahu, že vstupom do likvidácie sa firma paralyzuje a likvidátor môže robiť iba kroky smerujúce k zrušeniu – teda nemôže prijímať zákazky ani nič iné. Takisto platitelia DPH by si skomplikovali život, keďže jeden z prvých krokov je zrušenie registrácie DPH.

Ako dať s.r.o. do likvidácie ex offo

Jeden zo spôsobov zrušenia firmy či už s likvidáciou alebo bez nej je nechať firmu zrušiť a vymazať obchodným registrom – súdom.  Ak však nechcete platiť daňové licencie za tento rok, je dôležité stihnúť zapísať začiatok likvidácie do obchodného registra do konca roka 2014. Cez zrušenie s.r.o. súdom (ex offo) túto garanciu nemáte. Nerozhoduje o tom podnikateľ, ale súd a v tomto prípade na rozhodnutie nemá stanovenú lehotu. Proces môže teda trvať aj tri či štyri roky. Za celé obdobie rušenia spoločnosti súdom, až do zápisu likvidácie, bude musieť majiteľ platiť daňovú licenciu. Navyše, zrušenie spoločnosti súdom z úradnej moci (ex-offo) je možné iba zo zákonných dôvodov ako napríklad strata oprávnenia na podnikanie, nesplnenie povinnosti uložiť do zbierky listín účtovnú závierku za najmenej dve účtovné obdobia nasledujúce po sebe a podobne (§ 68 ods. 6 Obchodného zákonníka).

Výhody:
Celý proces likvidácie sa prenesie na bedrá súdu a podnikateľ v zásade nemusí robiť nič.

Nevýhody:
Bez časovej garancie neplatenia licencie.

2. Zlúčenie s.r.o. alebo jej splynutie znamená zrušenie firmy bez likvidácie

Ak máte viac firiem ako jednu a chcete sa zbaviť všetkých, zlúčte ich do jednej a tú rýchlo zlikvidujte, inak sa povinnosti zaplatiť licencie nevyhnete. Najlepšie je urobiť tak ešte tento rok.

Výhody:
Rýchly výmaz zaniknutej s.r.o. z obchodného registra bez potreby súhlasu daňového úradu

Nevýhody:
Za obdobie pred zlúčením firma licenciu platiť musí, táto povinnosť prechádza na nástupnícku s.r.o. Napríklad, firma, ktorá sa zlúči s inou firmou v roku 2014 platí licenciu za obdobie od januára 2014 do dňa zlúčenia. Licenciu zaplatí firma, ktorá zostala.

Portál firmaren.sk zabezpečuje zlúčenie firiem prostredníctvom partnerskej advokátskej kancelárie v cene už od 400 eur.

3. Konkurz

Konkurz je administratívne najnáročnejšie a najdrahšie riešenie zbavenia sa firmy. Celý proces môže trvať aj niekoľko rokov, takže konkurz nemusí byť vhodný postup na zrušenie firmy, ak s chce majiteľ vyhnúť plateniu licencie.

Spoločnosť je v úpadku, ak voči nej existujú aspoň dve pohľadávky rôznych veriteľov, od ktorých splatnosti uplynulo viac ako 30 dní, alebo ak hodnota splatných záväzkov spoločnosti presahuje hodnotu jej majetku.

Čo je daňová licencia

Je to minimálna výška dane, ktorú musí zaplatiť každá firma, hoci skončila v mínuse. Ak vyjde firme nižšia daň ako je daňová licencia, musí zaplatiť minimálne daň vo výške licencie. Ak vyjde vyššia daň,  firma zaplatí túto vyššiu daň a daňovú licenciu platiť nemusí.

Výška daňovej licencie

480

eur

960

eur

2880

eur

Pre firmy s tržbami do 500-tisíc eur, ktoré nie sú registrovaní platcovia DPH

Pre firmy s tržbami do 500-tisíc eur, ktoré sú registrovaní platcovia DPH

Pre spoločnosti s tržbami nad 500-tisíc eur, ktoré sú platcami DPH

Kto nemusí platiť daňovú licenciu za rok 2014

  • živnostníci – netýka sa ich vôbec
  • firmy vzniknuté v roku 2014 (od dátumu svojho vzniku sú nové firmy oslobodené od licencií do 31. decembra)
  • firmy, ktoré vstúpili do likvidácie alebo konkurzu v roku 2014
  • neziskové organizácie, obce, mestá a podobne
  • podnikateľ s chránenou dielňou alebo s chráneným pracoviskom

Prečítajte si aj súvisiaci článok.

Do kedy sa platí daňová licencia za rok 2014

  • V zásade sa platí zhodne ako daň, teda do 31.3.2015.
  • Ak má firma odložené daňové priznanie, platí sa do posledného dňa odkladu.
  • Ak má firma hospodársky rok nie zhodný s kalendárnym rokom, platí sa až po uplynutí takéhoto zdaňovacieho obdobia.

Kto platí menej

Menšiu daňovú licenciu platí podnikateľ, ktorý zamestnáva aspoň 20% zdravotné postihnutých zamestnancov.

4. Predaj firmy – prevod firmy

Ako predať firmu? Ako zrealizovať zmenu spoločníka alebo predaj firmy v obchodnom registri? Prečítajte si špeciálny článok, v ktorom rozoberáme prevod a predaj s.r.o.

Tím portálu firmaren.sk

____

Cez portál firmaren.sk si môžete jednoducho:

založiť živnosť

založiť s.r.o.

založiť občianske združenie

vybaviť likvidáciu firmy, prevod firmy

alebo zmeniť údaje vo firme ( napríklad v s.r.o.: zmena sídla, zmena konateľa, zmena názvu, rozšírenie predmetu podnikania a podobne alebo vo vašej živnosti: zmena názvu, zmena adresy, pridanie živností a podobne)