Predaj firmy – prevod obchodného podielu

Majitelia spiacich firiem práve v týchto dňoch riešia otázku, ako sa najrýchlejšie a čo najjednoduchšie zbaviť svojej s.r.o. Musia to stihnúť do konca roka, aby neplatili daňovú licenciu za rok 2014. Pozrite sa ako sa to dá.

26. okt, 2014
Tím portálu Firmáreň
Gentlemanská dohoda

Ako sa zbaviť nefunkčnej firmy

V predchádzajúcich článkoch sme rozoberali tri spôsoby zániku s.r.o.

  1. Zrušenie a likvidácia s.r.o.
  2. Zlúčenie firmy
  3. Konkurz a zrušenie firmy

V tomto článku ukážeme ako sa dá zbaviť spoločnosti rýchlo a jednoducho.

Predaj s.r.o. / prevod obchodných podielov

Najjednoduchšie riešenie, ako sa zbaviť mŕtvej alebo nepotrebnej spoločnosti, je predať ju.  Ide vlastne o prehodenie povinnosti platiť daňovú licenciu na nového majiteľa firmy. Najlepšie sa predávajú spoločnosti bez záväzkov (tzv. čisté), pretože majú splatené základné imanie, prípadne svoju históriu. A najviac dostanete za firmu, ktorá je zároveň registrovaná na DPH.

Firmu možno previesť za ľubovoľnú odplatu na inú fyzickú osobu alebo na inú firmu (právnickú osobu). Prevod sa dá zrealizovať ihneď po výbere kupujúceho a dohode o najdôležitejších otázkach prevodu, napr. na kúpnej cene. Ide o administratívnu záležitosť, pri ktorej si treba dať pozor na každý detail, preto odporúčame obrátiť sa na pomoc odborníka.

Postup ako previesť firmu

Predaj firmy je vlastne prevod 100% obchodných podieľov majiteľa (majiteľov) s.r.o. na iného. Hovoríme, že ide o prevod s.r.o.

  1. Ako prvé musí valné zhromaždenie alebo ak ide o jednoosobovú s.r.o., tak majiteľ tejto firmy schváliť prevod obchodného podielu na inú osobu. Samozrejme, musí to spoločenská zmluva alebo zakladateľská listina umožňovať.
  2. Potom príde na rad zmluva o prevode obchodného podielu a podpis súvisiacich listín (nový podpisový vzor, splnomocnenie a podobne). Kúpnu cenu prekonzultujte s účtovníčkou. Ešte pred uzavretím zmluvy o prevode obchodného podielu je dobré získať súhlas daňového úradu so zápisom prevodu v obchodnom registri. Tento súhlas bude povinnou prílohou návrhu na zápis zmien do obchodného registra a vyžaduje sa ako pri predávajúcom, tak i pri kupujúcom. Daňový úrad ho vydáva na základe žiadosti do 5 pracovných dní tomu, kto nemá nedoplatky na dani.
  3. Po podpise všetkých listín a získaní súhlasu daňového úradu možno podať návrh na zápis prevodu firmy do obchodného registra. Prílohy k návrhu sú rôzne, závisia najmä od zmien, ktoré sa súčasne s prevodom s.r.o. majú zapísať (napr. zmena sídla a podobne).

Portál firmaren.sk administratívne zabezpečuje zápis prevodu spoločností v obchodnom registri  firiem už za 169 eur.

Výhody:
Rýchle riešenie – obchodný register zapíše prevod firmy do týždňa, firma neprestáva existovať (neruší sa), licenciu však už bude musieť platiť nový majiteľ.

Nevýhody:
Potrebujete mať záujemcu o firmu.

Ako predať s.r.o.

Našťastie nie sú tu len predávajúci, ktorí sa dnes snažia predať svoju firmu. Aj v tomto čase je na druhej strane rad tých, ktorí firmu potrebujú kúpiť. Či už z dôvodu, že má históriu (potrebujú staršiu firmu) alebo z dôvodu, že firma je platcom DPH (proces registrácie na DPH býva zdĺhavý) alebo z iného dôvodu. Neexituje jednoduchý návod ako predať firmu, ako nájsť kupujúceho, ale dobré je obrátiť sa na miesta, kde sa ponuka stretáva s dopytom.

Na portáli firmaren.sk sme spojili tých, ktorí na web prichádzajú kvôli tomu, že firmu potrebujú s tými, ktorí sa zasa chcú svojej firmy zbaviť. Zriadili sme burzu firiem.

Tím portálu firmaren.sk

____

Cez portál firmaren.sk si môžete jednoducho:

založiť živnosť

založiť s.r.o.

založiť občianske združenie

vybaviť likvidáciu firmy, prevod firmy

alebo zmeniť údaje vo firme ( napríklad v s.r.o.: zmena sídla, zmena konateľa, zmena názvu, rozšírenie predmetu podnikania a podobne alebo vo vašej živnosti: zmena názvu, zmena adresy, pridanie živností a podobne)