3 dôvody prečo si eseročku registrovať až v budúcom roku

Firmu si začnite vybavovať v predstihu, ešte tento rok. Dátum jej registrácie do obchodného registra však naplánujte až na budúci rok. Tu sú tri dôvody, prečo sa firmu oplatí registrovať až v roku 2016 spolu s návodom, ako to všetko vybaviť ešte v roku 2015.

23. nov, 2015
Tím portálu Firmáreň

1. Daňovú licenciu prvý krát zaplatíte až v roku 2018

Eseročka patrí medzi tie subjekty, ktoré sú povinné každoročne platiť  minimálnu daň – daňovú licenciu. Každá nová sro je však podľa zákona o dani z príjmov prvý rok od tejto povinnosti oslobodená (§ 46b ods. 7, písm. a) zákona č. 595/2003 Z.z.). To znamená, že ak si firmu zaregistrujete ešte v roku 2015, napríklad k 31. decembru, v roku 2016 je od daňovej licencie ešte oslobodená, ale v roku 2017 ju už bude musieť prvý krát zaplatiť. Ak však bude mať vaša firma v obchodnom registri dátum registrácie ktorýkoľvek deň v roku 2016 (napríklad 1. január), oslobodenie od daňovej licencie padne na rok 2017 a povinná daň sa bude  prvý krát platiť až v roku 2018. Aj jeden deň teda môže robiť rozdiel jedného celého roka.

2. Prvé daňové priznanie budete podávať až v marci 2017, namiesto marca 2016

Aj v tomto prípade získate jeden celý rok. Daňové priznania musí sro podať vždy po skončení roka. Kultový termín podania daňového priznania (31. marec) nás dobieha každý rok. Ak firma podniká (je zapísaná v obchodnom registri) čo len jeden deň v roku 2015, do 31. marca 2016 musí podať daňové priznanie za celý rok 2015. Ale, ak bude mať sro vo výpise z obchodného registra dátum vzniku ktorýkoľvek deň v roku 2016, nebudete musieť hneď na začiatku budúceho roka zháňať účtovníčku, lebo povinnosť podať daňové priznanie vám vznikne až o rok – v marci 2017.

3. Od nového roka je zrušená povinnosť vkladať základné imanie do banky

Toto je skvelá novinka. Do konca roka 2015 platí povinnosť vložiť vklady do základného imania sro na účet v banke. Veľa podnikateľov s tým malo ozajstný problém. Od 1. januára 2016 sa táto povinnosť zrušila a založenie sro sa zjednodušilo. Obchodnému registru postačí preukázať splatenie minimálneho základného imania eseročky (5000 eur) opäť už iba jednou listinou, vyhlásením správcu vkladu, že vklady do základného imania boli splatené v hotovosti. Viac sa dozviete v našom článku: Základné imanie sro v roku 2016.

Firmu si však začnite vybavovať ešte tento rok

Nenechajte si všetko až na budúci rok – ušetríte tak fúru času. Dátum registrácie firmy si naplánujte až na január 2016 (ideálne 15.1.2016 alebo neskôr) ale všetko potrebné si vybavte v predstihu, ešte tento rok.
Celý proces založenia a vzniku eseročky trvá zvyčajne dva – tri týždne. Túto zimu to však môže opäť zabrať aj dvojnásobok. Tradičný novoročný nával totiž zvyknú úradníci na obchodnom registri riešiť predlžovaním lehôt na registráciu, a to niekedy aj o 10 pracovných dní.

Postup, ako si založiť sro ešte tento rok s dátumom registrácie až v roku 2016

Úkony na založenie firmy si môžete rozdeliť na dve časti. Jednu časť urobte ešte v tomto roku a druhú až začiatkom budúceho roka.

  1. Toto urobte ešte v roku 2015:
    • objednajte si založenie sro, ak si ju nedokážete založiť sám/sama
    • podpíšte listiny o založení sro (zakladateľskú listinu alebo spoločenskú zmluvu a pod.)
      S podpísanými listinami sa potom do konca tohto roka môže stihnúť ešte toto:
    • vybaviť živnostenský úrad (áno, aj firma potrebuje živnostenské oprávnenie alebo iné predmety podnikania)
    • vybaviť daňový úrad, ktorý musí vydať potvrdenie, že nemáte dlhy a  firmu si môžete založiť  (nie, toto ešte nezrušili)
  2. Na začiatok budúceho roka si nechajte už iba jeden úkon:
    • podať návrh na zápis sro do obchodného registra (hoci aj prvý januárový deň), pričom dátum  registrácie firmy v roku 2016 si môžete naplánovať, povedzme na 15. január 2016. Alebo neuvediete žiadny dátum a vtedy súd vykoná registráciu čo najskôr v roku 2016.

Práve pri tomto poslednom úkone sa doteraz predkladal výpis z účtu v banke. Keďže my tento úkon budeme robiť až v novom roku, od kedy je už táto povinnosť zrušená, namiesto bankového výpisu postačí k návrhu priložiť jednoduché vyhlásenie správcu vkladu.

Chcem firmu od 2016

Tím portálu Firmáreň