Ako sa vyhnúť vkladu 5000 eur do banky pri založení s.r.o.

Horúci tip: Vieme založiť s.r.o. aj bez povinnosti splatiť vklady do banky. Nová povinnosť vložiť peňažné vklady do základného imania s.r.o. (minimálne 5000,- eur) na účet v banke platí od decembra 2013. Aj keď ste sa rozhodli pre založenie s.r.o. v roku 2014, stále sa dá vkladu do banky vyhnúť. Pozrite si niekoľko tipov, ako to urobiť rozumne. Čítajte dokonca!

10. dec, 2013
Tím portálu Firmáreň

Vklad iba na jeden deň

Zmena zákona nie je taká vážna ako sa na prvý pohľad zdá. Vklad na účet v banke síce komplikuje život, ale pre väčšinu podnikateľov nemusí predstavovať väčší problém. Vklady do základného imania možno totiž zrealizovať tak, že peniaze budú na účte iba jeden deň. Čo je však dôležitejšie, po zápise firmy ich možno bez problémov ihneď minúť na prevádzku firmy tak, ako to bolo doteraz. Prečítajte si o tom náš ďalší článok.

Ako ušetriť 5000 eur

Pre začínajúcich podnikateľov, ktorí nemajú poruke celý minimálny vklad do základného imania (5000 eur) máme niekoľko tipov:

1. Ak zakladáte s.r.o. dvaja, do banky môže každý splatiť iba 1250 eur (na 1 deň)

V tabuľke nižšie si pozrite, koľko musí každý zakladateľ vložiť minimálne do banky. Podľa zákona je minimálny rozsah splatenia základného imania pred zápisom s.r.o. do obchodného registra 2500 eur (ak nejde o jednoosobovú s.r.o.). Minimálny vklad spoločníka je 750 eur a minimálny rozsah jeho splatenia 30%. Z týchto parametrov sme vychádzali pri nasledovnej tabuľke:

Počet zakladateľov

Pomer vkladov

Minimálne imanie

Min. splatenie imania v banke

Vklad každého zakladateľa

Každý zakladateľ vloží do banky minimálne

4 osoby

rovnaký

5000 eur

2500 eur (4×625)

1250 eur

625 eur

3 osoby

rovnaký

5000 eur

2500 eur (3×833)

1666,6 eur

833,3 eur

3 osoby

rovnaký

5100 eur

2700 eur (3×900)

1700 eur

900 eur

2 osoby

50% : 50%

5000 eur

2500 eur

2500 eur

1250 eur

1 osoba

100%

5000 eur

5000 eur

5000 eur

5000 eur

Minimálny rozsah splatenia vkladu je suma, ktorú je potrebné splatiť pred zápisom s.r.o. do obchodného registra, po novom vkladom do banky. Zvyšok je možné doplatiť neskôr:  Podľa Obchodného zákonníka je spoločník povinný splatiť svoj vklad v lehote určenej v spoločenskej zmluve, inak bez zbytočného odkladu po vzniku spoločnosti. Pri doplatení sa však už nevyžaduje vkladať peniaze do banky.

Príklad: Spoločnosť zakladajú dvaja spoločníci. Na založenie s.r.o. im stačí iba 2500 eur (na jeden deň).

Minimálny vklad 5000 eur môžu splatiť takto:

  • 2500 eur (každý po 1250 eur) splatia po novom na účet v banke pred zápisom s.r.o. do obchodného registra (peniaze stačí vložiť do banky na 1 deň)
  • zvyšných 2500 eur (každý po 1250 eur) splatia neskôr, až po registrácii firmy, a to tak ako doteraz, podpísaním vyhlásenia, že vklad je doplatený – peniaze nemusia ísť na účet v banke.

Chcem si založiť s.r.o. iba za 275 eur

2. Ak zakladáte s.r.o. sám, môže sa oplatiť kúpa už založenej spoločnosti

Spoločnosti, ktoré sa zaoberajú poskytovaním služieb začínajúcim podnikateľom často ponúkajú aj firmy, ktoré sú vopred pripravené a založené na jediný účel – predaj na okamžité začatie podnikania. Takéto firmy už zvyčajne majú aj svoje DIČ (daňové identifikačné číslo pre daň z príjmu), širokú paletu predmetov podnikania (živností) ale hlavne, majú splnenú povinnosť splatiť základné imanie – nie je už potrebné vkladať základné imanie do banky. Na našom portáli práve prebieha akcia: cena založenú s.r.o. len 485 eur – platí iba do konca apríla 2014!

Chcem kúpiť už založenú s.r.o.

3. Vložte do s.r.o. nepeňažný vklad – hnuteľný alebo nehnuteľný majetok

Nová povinnosť splatiť vklad na účet do banky sa dotkla iba peňažných vkladov. Režim nepeňažných vkladov zostal nezmenený. Do s.r.o. teda môžete vložiť napríklad auto, skladové zásoby alebo iný hnuteľný alebo aj nehnuteľný majetok, ktorý má hodnotu rovnajúcu sa základnému imaniu (minimálne 5tis. eur) alebo vyššiu. Vkladom majetku do základného imania spoločnosti dochádza k prevodu vlastníckeho práva k nemu a takýto majetok sa stáva vlastníctvom novej s.r.o.

Nepeňažný vklad môžete využiť napríklad ak zvažujete prejsť zo živnosti na s.r.o. Majetok, ktorým disponuje podnikateľ – živnostník sa môže vložiť ako nepeňažný vklad do základného imania s.r.o. Jedinou nevýhodou tohto spôsobu splatenia základného imania je, že hnuteľný alebo nehnuteľný majetok musí byť ocenený súdnym znalcom z daného odboru.

4. Nemáte teraz peniaze na vklad?

  1. Požičajte si. Ak ste jediný zakladateľ, napríklad živnostník, ktorý prechádza zo živnosti na s.r.o., nemáte veľa možností, ako sa vyhnúť vloženiu vkladu do základného imania (minimálne 5000 eur) do banky. Ak nemáte takéto prostriedky k dispozícii, skúste sa poradiť so svojimi známymi a priateľmi o možnosti pôžičky na tento účel. Ako uvádzame, peniaze stačí vložiť do banky na 1 deň. Samozrejme, sme si vedomí, že nie každý má takúto možnosť.
  2. Vyhnite sa vkladu do banky úplne. Založte si s.r.o. cez portál firmáreň.sk. Vieme založiť s.r.o. aj bez povinnosti splatiť vklady do banky. Navštívte nás v našej kancelárii v Bratislave.

Chcem si založiť s.r.o. iba za 275 eur

Tím portálu firmáreň.sk