Ako si založiť s.r.o. v roku 2014 a neplatiť 5000 € do banky – postup

Prinášame Vám stručný prehľad krokov, ako si založiť s.r.o. tak, aby vznikla až v roku 2014, avšak súčasne, aby ste sa vyhli novej povinnosti platnej už od 1. decembra tohto roku, teda aby ste nemuseli splatiť vklady do základného imania (min. 5000 eur) na osobitný účet v banke.

13. nov, 2013
Tím portálu Firmáreň
Podpis na živnosť

Čo urobiť

 

Dokedy najneskôr

Vysvetlivky

ZALOŽENIE S.R.O.

= PODPÍSANIE ZAKLADATEĽSKEJ LISTINY / SPOLOČENSKEJ ZMLUVY

30. november 2013

Spoločnosť sa zakladá podpísaním zakladateľského dokumentu u notára alebo na matrike.

(§ 57 Obchodného zákonníka)

Vybavenie podnikateľského oprávnenia 

(Napr. podanie ohlásenia živnosti pre s.r.o. na živnostenský úrad)

Podanie na živnostenský úrad odporúčame urobiť do 21. februára 2014, aby sa stihlo vydať osvedčenie o živnostenskom oprávnení pre s.r.o.

Osvedčenie o živnostenskom oprávnení alebo iné oprávnenie podnikať sa prikladá k návrhu na zápis do obchodného registra, preto musí byť vydané najneskôr do podania návrhu na zápis do obchodného registra.

Vybavenie súhlasu daňového úradu so zápisom v obchodnom registri

Odporúčame čo najskôr.

(Daňový úrad má 5 pracovných dní na vydanie súhlasu, poštové doručenie však môže trvať ešte dlhšie)

Od roku 2012 je povinnosť prikladať k návrhu na zápis s.r.o. do obchodného registra aj súhlas správcu dane zakladateľa  (ak zakladateľ nemá daňový dlh).

PODANIE NÁVRHU NA REGISTRÁCIU S.R.O. DO OBCHODNÉHO REGISTRA

Do 28. februára 2014

 

Spoločnosť vzniká a môže podnikať od dátumu, kedy je zapísaná v obchodnom registri.

Dátum vzniku s.r.o. je možné uviesť aj na neskší deň v roku 2014.

Založte si s.r.o za konečnú cenu 275 eur.

Nemáte teraz 275 eur?
Nechajte si iba vygenerovať a zaslať dokumenty za 65 eur.
Zvyšok môžete vybaviť do februára 2014.

ČO HOVORÍ ZÁKON

Podľa § 768l ods. 1 Obchodného zákonníka (novela účinná od 1.12.2013), ak bola spoločnosť založená pred 1. decembrom 2013 a návrh na zápis spoločnosti do obchodného registra bol podaný najneskôr do 28. februára 2014, práva a povinnosti zakladateľov spoločnosti a správcu vkladu pri založení a vzniku spoločnosti a správe vkladu sa spravujú predpismi účinnými do 30. novembra 2013.
Podľa § 57 ods. 1 Obchodného zákonníka, ak z iných ustanovení tohto zákona nevyplýva niečo iné, zakladá sa spoločnosť spoločenskou zmluvou podpísanou všetkými zakladateľmi. Pravosť podpisov zakladateľov musí byť úradne overená.
Podľa § 57 ods. 3 Obchodného zákonníka a k tento zákon pripúšťa, aby spoločnosť založil jediný zakladateľ, spoločenskú zmluvu nahrádza zakladateľská listina. Zakladateľská listina musí obsahovať rovnaké podstatné časti ako spoločenská zmluva alebo zakladateľská zmluva.
Podľa § 62 ods.1 Obchodného zákonníka, spoločnosť vzniká dňom, ku ktorému bola zapísaná do obchodného registra. Návrh na zápis do obchodného registra sa musí podať do 90 dní od založenia spoločnosti (§ 57) alebo od doručenia listiny, ktorou sa preukazuje živnostenské alebo iné podnikateľské oprávnenie.
Ďalšie súvisiace články:
Ako založiť s.r.o. a splatiť vklad do základného imania po novom?