Svoje služby zamerali na špecifickú klientelu

Ako začať podnikať? Náš klient, Karol Kleinmann radí, čo určite nerobiť pri začatí podnikania.

20. feb, 2022
Tím portálu Firmáreň
Karol Kleinmann pre portál firmaren.sk radí, ako začať podnikať.

V akej oblasti podnikáte?

Podnikám v oblasti duševného zdravia. Konkrétne spoločnosť Inland, s. r. o. sa zaoberá pomocou ľuďom prostredníctvom terapie a koučingu.

Našli ste svoju „niche“?

Naša cieľovka sú hlavne mladí ľudia, ktorí potrebujú pomoc buď v pracovnom alebo súkromnom živote.

V čom ste jedineční?

Máme trošku inú firemnú kultúru, máme veľmi špecifickú klientelu a ponúkame pokrokové služby až po napríklad online sedenia alebo objednávací systém.

Ako ste sa dostal k podnikaniu?

Dá sa povedať, že ja mám podnikanie v krvi už úplne od detstva, pretože aj môj otec podnikal. Čiže ja som vždy vnímal ako sa podniká, ako sa riadi firma, ako sa rozpráva so zamestnancami, aké problémy sa riešia.

Pozrite si celé video.

Bolo to ťažké rozhodnutie?

Celé moje štúdium vysokej školy a potom aj následne po vysokej škole som pracoval v psychologickom centre, ktoré bolo súkromné. Najlepšia rada, čo som dostal v podnikaní, je, že pokiaľ si nezaložím svoju firmu, tak to vždy bude niekoho cudzí piesoček a keď chcem rozhodovať ja, tak by som si mal založiť vlastnú.

Išli by ste do toho znova, keby ste sa vrátili na začiatok?

Rozhodnutie podnikať bolo jedno z najlepších rozhodnutí, ktoré som v živote urobil a nikdy som to neoľutoval a dúfam, že ani v budúcnosti nikdy neoľutujem.

Čo by ste neodporúčal pri začiatku podnikania?

Jedna taká vec, ktorú som sa naučil je, že netreba hneď mať extrémne vysoké ciele a potom byť následne z toho frustrovaný, že sa to nedarí. A čo určite v podnikaní nerobiť je, že robiť to pre peniaze. Keď človek podniká, aby na tom hlavne zarobil tak je to niečo, čo ho podľa mňa z tej cesty nejak schádza. A práveže keď to robí kvôli nejakému zmyslu a vie prečo to robí a tie peniaze sú len taký príjemný vedľajší bonus, tak to je to, čo podľa mňa robí firmy úspešnými.

A naopak, čo by ste začínajúcim podnikateľom poradil?

Hlavne sa treba obklopiť talentovanými šikovnými ľuďmi, ktorí sú ale ľudia, s ktorými by ste pokojne potom išli na pivo po práci, s ktorými chcete tráviť voľný čas, s ktorými vám je dobre.