Základné imanie 5000 eur do banky až od decembra 2013

Povinnosť vložiť základné imanie s.r.o. pozostávajúce z vkladov zakladateľov na bankový účet sa posúva až na december. Parlament schválil v prvom čítaní návrh zákona, podľa ktorého sa má táto povinnosť začať aplikovať namiesto 1. októbra až 1. decembra 2013.

23. sep, 2013
Tím portálu Firmáreň
Základné imanie

Nová povinnosť

Od 1. decembra 2013 má platiť novela Obchodného zákonníka, podľa ktorej bude potrebné splatiť finančné vklady do základného imania v minimálnej výške 5000 eur ešte pred podaním návrhu na registráciu s.r.o. na osobitný samostatný účet v banke, ktorý si bude musieť zakladateľ, resp. správca vkladu vopred zriadiť.

Ako je to teraz

V súčasnosti postačuje preukázať splatenie minimálneho základného imania spoločnosti s ručením obmedzeným (5000 eur) vyhlásením správcu vkladu, že vklady a základné imanie boli splatené v hotovosti pred podaním návrhu na zápis do obchodného registra. Čiže dnes stačí iba podpísať takýto dokument a peniaze netreba nikam vkladať. Vyhlásenie správcu vkladu sa spolu s ďalšími listinami a návrhom na zápis predkladá obchodnému registru pri registrácii firmy. Správcom vkladu je najčastejšie jeden zo zakladateľov spoločnosti uvedený v spoločenskej zmluve alebo zakladateľskej listine.

Čo je to základné imanie

Základné imanie je suma všetkých peňažných a nepeňažných vkladov, ktoré spoločníci vložia do spoločnosti pri založení s.r.o. Vytvára sa povinne v spoločnosti s ručením obmedzeným a jeho výška sa zapisuje do obchodného registra. Minimálna hodnota pri s.r.o. je 5000 eur.  Základné imanie je teda počiatočný kapitál firmy, z ktorého podnikateľ uhrádza svoje prvotné náklady – nakupuje tovar a služby pri rozbehu svojej firmy.

Ak spoločnosť zakladá iba jeden zakladateľ musí byť pred zápisom spoločnosti splatené celé základné imanie splatené (min. 5000 eur). Ak spoločnosť zakladá viacero zakladateľov, musí byť každý peňažný vklad splatený v hodnote najmenej 30% zo základného imania a celková hodnota splatených peňažných vkladov musí byť v tomto štádiu aspoň 2500 eur.