Ako založiť s.r.o. a splatiť vklad do základného imania po novom?

Nová povinnosť vložiť peňažné vklady do základného imania s.r.o. (minimálne 5000,- eur) na osobitný samostatný účet v banke platí od decembra 2013. Výpis z bankového účtu sa musí priložiť k návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra. Kto, kedy a ako to má urobiť? A koľko to bude stáť? Pozrite si návod, ako postupovať.

5. dec, 2013
Tím portálu Firmáreň
Banka

ČO SA ZMENILO

Po starom stačilo podpísať jeden dokument o tom, že vklady zakladateľov do základného imania s.r.o. sú splatené pred dňom registrácie firmy – Vyhlásenie správcu vkladu o splatení vkladov.

Od decembra 2013 je potrebné peniaze vložiť do banky. V niektorých bankách tak stačí urobiť iba na jeden deň. Zákon nezakazuje, aby sa peňažné vklady hneď na druhý deň po ich vložení na účet a vyžiadaní bankového výpisu opäť vybrali. Peniaze si teda môžete na chvíľu pokojne od niekoho aj požičať, vložiť, vybrať a vrátiť.

Formálne však nemožno peňažné vklady míňať skôr ako bude firma zapísaná do obchodného registra, teda nedajú sa účtovne použiť pred jej zápisom na iné účely ako stanovuje zákon.

Začínajúci podnikatelia, ktorí nemajú poruke hotovosť 5000,- eur a ani si nemajú od koho požičať, musia hľadať iné spôsoby ako sa dostať k novej firme.

AKO POSTUPOVAŤ V BANKE

1.

Požiadajte o zriadenie bankového účtu na splatenie vkladu do s.r.o.

Banke predložte zakladateľskú listinu alebo spoločenskú zmluvu podpísanú zakladateľmi pred notárom.

Dôležité: Do banky musí prísť zakladateľ, ktorý je podľa spoločenskej zmluvy alebo zakladateľskej listiny aj správcom vkladu.

2.

Vložte peňažnú hotovosť alebo preveďte prostriedky na novootvorený účet vo výške, v ktorej má byť splatené základné imanie s.r.o.

3.

Vyžiadajte výpis z bankového účtu (v niektorých bankách je to možné až na druhý deň)

4.

Vyberte peniaze z účtu (nie je povinné) alebo ich ponechajte na účte v banke pre potreby činnosti spoločnosti po zápise do obchodného registra.

5.

Zrušte účet v banke alebo ho ponechajte ako riadny bankový účet spoločnosti.

Po zápise spoločnosti do obchodného registra môžete previesť účet na riadny účet firmy tak, že banke predložíte výpis z obchodného registra spoločnosti.

Na základe našich informácií, banky, ktoré umožňujú vybrať vklad hneď na druhý deň a neblokujú peňažné prostriedky až do zápisu do obchodného registra sú: Tatrabanka, a.s. a OTP banka, a.s.

Ďalšie súvisiace články:

Ako sa vyhnúť vkladu 5000 eur do banky pri založení s.r.o.

AKO SI JEDNODUCHO ZALOŽIŤ S.R.O?

  1. Najrýchlejšie je to cez portál firmaren.sk, kde zadáte potrebné údaje o novej firme a vytvoríte objednávku.
  2. Po aktivácii objednávky dostanete e-mailom vypracované dokumenty potrebné na založenie s.r.o., ktoré si vytlačíte a podpíšete.
  3. V banke si na základe podpísanej zakladateľskej listiny/spoločenskej zmluvy zriadite účet, vložíte vklad a vyžiadate výpis z účtu. Novozaložený účet možno následne zrušiť alebo ho po registrácii s.r.o. previesť na spoločnosť, ktorá ho bude ďalej používať.
  4. Všetky podpísané listiny, vrátane výpisu z bankového účtu doručíte do kancelárie portálu firmáreň.sk a my sa postaráme o ostatné.

Chcem si založiť s.r.o. iba za 275€

_________________________

Čo hovorí Obchodný zákonník?

§ 60 – Správa vkladu

(1) Časti vkladov spoločníkov splatené pred vznikom spoločnosti spravuje zakladateľ, ktorý je tým poverený v spoločenskej zmluve (ďalej len „správca vkladu“). Spoločenská zmluva môže správou vkladov poveriť aj banku alebo pobočku zahraničnej banky (ďalej len „banka“), aj keď nie je zakladateľom spoločnosti. Vlastnícke práva ku vkladom alebo k ich častiam splateným pred vznikom spoločnosti, prípadne aj iné práva k týmto vkladom prechádzajú na spoločnosť dňom jej vzniku. Vlastnícke právo k nehnuteľnosti nadobúda však spoločnosť až vkladom vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností na základe písomného vyhlásenia vkladateľa opatreného osvedčením o pravosti jeho podpisu. Ak sa na prevod práva k predmetu nepeňažného vkladu vyžaduje zápis do osobitnej evidencie podľa osobitného zákona, je štatutárny orgán spoločnosti povinný podať návrh na zápis do tejto evidencie do 15 dní od vzniku spoločnosti.

(2) Peňažné vklady alebo ich časti splatené pred vznikom spoločnosti sa vkladajú na osobitný samostatný účet zriadený správcom vkladu v banke. S peňažnými prostriedkami vedenými na tomto účte nemožno nakladať skôr, ako spoločnosť vznikne, iba ak ide o

  1. úhradu nákladov súvisiacich so založením a vznikom spoločnosti podľa spoločenskej zmluvy
  2. vrátenie peňažného vkladu alebo jeho časti s úrokom podľa § 166 ods. 2
  3. vrátenie peňažného vkladu alebo jeho časti podľa odseku 4 druhej vety.

(3) Ak je nepeňažným vkladom nehnuteľnosť alebo podnik, prípadne časť podniku, ktorého súčasťou je nehnuteľnosť, je vkladateľ povinný odovzdať správcovi vkladu písomné vyhlásenie podľa odseku 1 pred podaním návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra. Odovzdaním tohto vyhlásenia správcovi vkladu sa vklad považuje za splatený.

(4) Po vzniku spoločnosti je osoba spravujúca vklady povinná odovzdať ich bez zbytočného odkladu spoločnosti. Ak spoločnosť nevznikne, je povinná ich vrátiť. Za splnenie tejto povinnosti ručia ostatní zakladatelia spoločne a nerozdielne.

(5) Osoba spravujúca vklady podľa odseku 1 je povinná vydať písomné vyhlásenie o splatení vkladu alebo jeho častí jednotlivými spoločníkmi, alebo ak ide o splatenie peňažných vkladov alebo ich častí, výpis z účtu v banke preukazujúci splatenie peňažných vkladov alebo ich častí, ktoré sa prikladajú k návrhu na zápis do obchodného registra. Ak správca vkladu uvedie vo vyhlásení vyššiu sumu, než je splatená, ručí do výšky tohto rozdielu voči spoločnosti za splnenie povinnosti spoločníka splatiť vklad a v rovnakej výške voči veriteľom spoločnosti za záväzky spoločnosti. Ručenie správcu vkladu voči veriteľom spoločnosti zaniká splatením vkladov, ktorých sa uvedenie vyššej sumy vo vyhlásení týkalo.