Najčastejšie otázky o prerušení živnosti

Biznisu sa načas prestalo dariť. Denne dostávame desiatky otázok ohľadne dočasného prerušenia podnikania. Zozbierali sme tie najčastejšie a prinášame vám ich aj s odpoveďami.

25. mar, 2020
Tím portálu Firmáreň
Prerušenie a pozastavenie živnosti - Firmáreň

1. Aký je rozdiel medzi zrušením a pozastavením živnosti?

Pozastavenie živnosti je dočasné prerušenie podnikania. Do nedávna bolo prerušenie možné najmenej na 6 mesiacov a najviac na tri roky. Po novom je možné živnosť prerušiť kedykoľvek a na akúkoľvek dobu. Aj opakovane. Zrušenie živnosti je úplné skončenie podnikania a nemá časové obmedzenie.

V prípade osobnej návštevy živnostenského úradu je poplatok za prerušenie živnosti 4 eurá a zrušenie živnosti je bezplatné. Prerušenie živnosti online, cez slovensko.sk (s eID kartou a čítačkou) stojí 2 eurá a zrušenie živnosti je aj tu bezplatné. Pri zvažovaní, či sa viac oplatí zrušenie živnosti, odporúčame vziať v úvahu aj to, či budeme živnosť po čase nanovo otvárať – v takom prípade totiž treba kalkulovať aj s poplatkom za opätovné založenie živnosti. Pokiaľ ide o prerušenie živnosti, takýto poplatok pri pokračovaní v živnosti po skončení jej prerušenia nevznikne. Cena za zrušenie alebo pozastavenie živnosti online a bez potreby eID karty a čítačky cez Firmáreň je 19 eur.

Prečítajte si ďalšie rozdiely medzi prerušením a zrušením živnosti v tomto článku.

2. Ak si teraz preruším živnosť na jeden rok, môžem si ju potom obnoviť prípadne aj skôr?

Áno, prerušenú živnosť si môžete počas trvania pozastavenia obnoviť, resp. jej pozastavenie si skrátiť.

Rovnako tak si môžete prerušenie živnosti aj predĺžiť, a to aj opätovne. Živnosť si môžete kedykoľvek aj zrušiť a potom si ju prípadne neskôr opäť otvoriť.

Takéto dispozície so živnosťou je možné urobiť buď osobne na živnostenskom úrade (v čase súčasných obmedzení sa to však neodporúča), online s použitím eID karty a čítačky cez slovensko.sk alebo aj bez eID karty, čítačky a bez notára cez Firmáreň.

Viac informácií o prerušení alebo zrušení živnosti si prečítajte v tomto článku.

Najlepšie video o zrušení a pozastavení živnosti

3. Chcem si pozastaviť živnosť, ale iba na 1 mesiac. Počul som, že po novom to bude možné. Je to pravda?

Áno, je to pravda. Aktuálne platí, že prerušenie živnosti je možné urobiť bez minimálnej doby (napríklad aj na 1 mesiac) ako aj bez maximálnej doby (teda napríklad aj na 10 rokov). Doba pozastavenia však musí byť vždy určená od – do (nie je možné živnosť pozastaviť na dobu neurčitú) a živnosť nie je možné pozastaviť spätne. Živnosť je možno kedykoľvek obnoviť. Pozastavenie živnosti si môžete predĺžiť online aj bez eID karty a čítačky cez Firmáreň. V objednávacom formulári potom môžete zadať na akú dobu chcete živnosť pozastaviť. Prečítajte si, ako to funguje.

Prerušiť živnosť online bez čítačky a eID

4. Mám záujem o prerušenie živnosti, no nemám možnosť ísť osobne na živnostenský úrad, kde mám trvalé bydlisko. Je možnosť to spraviť online?

Samozrejme, živnosť si môžete pozastaviť online veľmi jednoducho dokonca aj zo zahraničia a nemusíte pritom nikam chodiť. Môžete tak urobiť napríklad cez Firmáreň, a to aj bez nového občianskeho preukazu s čipom (eID). Prečítajte si, ako to funguje. Ďalšou možnosťou je napríklad slovensko.sk, avšak tu budete potrebovať eID kartu, čítačku a ostatné súčasti.

Prečítajte si viac aj o možnostiach zrušenia živnosti.

5. Ak si pozastavím živnosť, nemusím platiť dane a odvody?

Sociálne odvody: Počas prerušenia živnosti sa odvody do Sociálnej poisťovne neplatia (pozor, treba si však splniť oznamovaciu povinnosť).

Video: Dane a odvody počas prerušenia živnosti

Zdravotné odvody: Preddavky na zdravotné poistenie z titulu podnikania počas pozastavenia nie je potrebné platiť a pozastavenie živnosti ani nie je potrebné oznamovať zdravotnej poisťovni (ak ide o občana SR, podnikajúceho v SR), pretože toto za živnostníka urobí živnostenský úrad automaticky.

Na Slovensku však platí povinné zdravotné poistenie, a teda ak podnikateľ prestane byť zdravotne poistený z titulu podnikania, musí byť poistený z iného titulu, ako napríklad

  • Popri živnosti bol aj zamestnaný – v takomto prípade ďalej funguje zdravotné poistenie z titulu zamestnania a končiaci živnostník nemusí robiť nič.
  • Popri živnosti bol/a podnikateľ/ka na materskej, na PN-ke, na starobnom dôchodku, je študent/ka a podobne – v takomto prípade ďalej funguje zdravotné poistenie, kde je platiteľom štát a končiaci živnostník nemusí robiť nič.
  • Po prerušení živnosti ide podnikateľ na úrad práce – ak sa nahlási na úrad do 7 dní, štát ho zaregistruje hneď k prvému dňu pozastavenia živnosti a zdravotné poistenie začne platiť štát, pretože sa osoba stane poistencom štátu. Ani v tomto prípade nie je potrebné nič robiť. Úrady práce sú so zdravotnými poisťovňami prepojené. Ak sa však podnikateľ do 7 dní nestihne zaevidovať na úrade práce, štát ho nezaregistruje od prvého dňa prerušenia živnosti ale až k dátumu, kedy sa reálne nahlási, a tak mu vznikne „okno“ niekoľkých dní, počas ktorých sa musí prihlásiť a platiť preddavky na zdravotné poistenie dobrovoľne.
  • Po prerušení živnosti podnikateľ nejde na úrad práce, nemá zamestnanie ani nie je poistencom štátu – v takomto prípade sa musí prihlásiť na dobrovoľné platenie poistného, ktoré je v minimálnej výške 70,91 eur mesačne.

V každom prípade platí, že ak sa živnosť preruší v priebehu mesiaca, zdravotné odvody z titulu podnikania sa platia len za počet dní mesiaca, počas ktorých mal podnikateľ aktívnu živnosť. Zvyšné dni v mesiaci sa potom platia z iného, nasledujúceho titulu ako je vyššie uvedené.

Netreba zabúdať na to, že hovoríme o preddavkoch na zdravotné poistenie. V nasledujúci september po skončení kalendárneho roka, v ktorom k pozastaveniu živnosti došlo, štát vykoná ročné zúčtovanie preddavkov na zdravotné poistenie a podľa dosiahnutého príjmu bude potrebné zaplatiť 14% zdravotný odvod.

Dane. Daň z príjmu sa platí až po skončení kalendárneho roka, v ktorom si podnikateľ prerušil živnosť, a to na základe daňového priznania, ktoré je obvykle potrebné podať do konca marca. Preddavky na daň sa počas pozastavenia živnosti neplatia.

6. Čo musím urobiť po prerušení živnosti?

1. Daňovému úradu prerušenie živnosti nemusíte oznamovať, lebo to za vás urobil živnostenský úrad.
2. Rovnako je to aj so zdravotnou poisťovňou.
3. Pozastavenie živnosti a Sociálna poisťovňa: Oznámenie o pozastavení živnosti musí Sociálnej poisťovni zaslať ten živnostník, ktorý bol prihlásený pre sociálne poistenie (teda ten, ktorý si platil sociálne odvody). Ak si živnostník sociálne odvody neplatil, lebo nebol sociálne poistený, nemusí poisťovni oznamovať nič.
Oznámenie na Sociálnu poisťovňu sa robí na špeciálnom tlačive a k dispozícii sú k nemu aj vysvetlivky. Pozrite si tiež vyplnený VZOR oznámenia (postačí vyplniť iba záhlavie oznámenia, časť 1, 9 a 11). V prípade otázok odporúčame kontaktovať priamo Sociálnu poisťovňu na tel. čísle: 0906 171090, voľba 2.
Vyplnené a podpísané tlačivo potom môžete zaslať poštou alebo priniesť osobne na adresu Sociálnej poisťovne (Ul. 29. augusta č. 8-10, 813 63 Bratislava) alebo niektorej z jej pobočiek. Vyplnené tlačivo možno odoslať s použitím eID karty a čítačky aj elektronicky, cez slovensko.sk: V pravo klik na „Všeobecná agenda“, následne zo zoznamu poskytovateľov služby vybrať „Sociálna poisťovňa“, ďalej klik na tlačidlo „Prejsť na službu“ a potom už len priložiť naskenované oznámenie, elektronicky podpísať a odoslať.

Ak máte ako živnostník zamestnancov, postup je iný. V takom prípade odporúčame obrátiť sa na svoju účtovníčku alebo účtovníka.

Pre viac informácií o tom, čo je potrebné urobiť po prerušení živnosti si prečítajte tento článok.

Viac informácií o zrušení živnosti si prečítajte v tomto článku.

Prerušiť živnosť online bez čítačky a eID

Súvisiace články

Potrebujete zrušiť živnosť? S týmto návodom to urobíte z obývačky a zadarmo

Zrušenie živnosti je jednoduchá záležitosť. Ako to však urobiť čo najvýhodnejšie – online a zadarmo? Pozrite si tento podrobný návod.

16. mar, 2020
Zrusenie zivnosti online cez Firmaren

Zrušenie živnosti je jednoduchá záležitosť. Ako to však urobiť čo najvýhodnejšie – online a zadarmo? Pozrite si tento podrobný návod.

16. mar, 2020

Zrušenie živnosti alebo pozastavenie živnosti

Ak sa chystáte skončiť živnosť, najlepší čas je urobiť tak do konca júna alebo do konca roka. Vyhnete sa tak napríklad povinnosti platiť prípadné sociálne odvody alebo podávať daňové priznanie za aktuálny rok. Okrem toho, odvody sa každoročne zvyšujú. Pozrite sa, či je výhodnejšie živnosť skončiť, alebo iba pozastaviť.

11. dec, 2013
Zavriet zivnost online cez Firmaren

Ak sa chystáte skončiť živnosť, najlepší čas je urobiť tak do konca júna alebo do konca roka. Vyhnete sa tak napríklad povinnosti platiť prípadné sociálne odvody alebo podávať daňové priznanie za aktuálny rok. Okrem toho, odvody sa každoročne zvyšujú. Pozrite sa, či je výhodnejšie živnosť skončiť, alebo iba pozastaviť.

11. dec, 2013

Naštartujte sa: 9 inšpiratívnych kníh pre podnikateľov

Urobili sme malý prieskum medzi našimi klientmi a opýtali sme sa ich, čo čítali počas pandémie. Z toho sme pre vás vybrali top 9 kníh, v ktorých môžete nájsť motiváciu na rozbeh vášho biznisu.

28. apr, 2021
Motivačné knihy o podnikaní

Urobili sme malý prieskum medzi našimi klientmi a opýtali sme sa ich, čo čítali počas pandémie. Z toho sme pre vás vybrali top 9 kníh, v ktorých môžete nájsť motiváciu na rozbeh vášho biznisu.

28. apr, 2021

Prerušte alebo zrušte si živnosť a ušetrite na odvodoch

Aký je rozdiel medzi zrušením a pozastavením živnosti? Ak živnosť nepotrebujete, zrušte si ju alebo prerušte. Ušetríte tak na odvodoch.

4. nov, 2014
Zrušenie živnosti online cez Firmáreň

Aký je rozdiel medzi zrušením a pozastavením živnosti? Ak živnosť nepotrebujete, zrušte si ju alebo prerušte. Ušetríte tak na odvodoch.

4. nov, 2014