Čo musím urobiť po založení živnosti

Pozrite sa, ktoré kroky je potrebné urobiť po založení živnosti. Článok tiež prináša informácie o niektorých povinnostiach živnostníkov pri platení odvodov na zdravotné a sociálne poistenie. Aktualizované 1. januára 2023.

16. feb, 2023
Tím portálu Firmáreň
Čo musím urobiť po založení živnosti

Obsah článku:
1. Ako na účtovníctvo
2. Webstránka, doména a hosting
3. Bankový účet
4. Registrácia na daň z príjmu
5. Fakturačný program
6. Odvody
7. Pečiatka
8. Registrácia na DPH
9. Nakupujte lacno
10. Elektronická komunikácia
11. Označenie schránky
12. eKasa
13. E-schránka na slovensko.sk

1. ZABEZPEČTE SI ÚČTOVNÍKA

Podnikateľ sa môže rozhodnúť či si bude viesť účtovníctvo sám, alebo tým poverí účtovníka či účtovníčku. Vyberte si účtovnú firmu najbližšie k vám alebo si ju vyhľadajte podľa vlastných kritérií z katalógu účtovníkov na stránke uctovnici.sk. Ak máte otázku, opýtajte sa ktoréhokoľvek z nich.

Je však dobré, aby sa každý podnikateľ vo svojich povinnostiach vyznal aj sám. Nájdite si formu, ktorá vám najviac vyhovuje – napríklad zrozumiteľné animované videá.

Od januára 2014 sa živnostníci môžu rozhodnúť či budú účtovať reálne náklady (bločky, faktúry a pod.) alebo pôjdu cez paušálne výdavky. Okrem klasického účtovníctva si už môžu zvoliť aj jeho jednoduchšiu formu – daňovú evidenciu. Pri daňovej evidencii živnostník napríklad nemá povinnosť zostavovať účtovnú závierku (robí len daňové priznanie), nevzťahuje sa na neho zákon o účtovníctve a nemusí viesť peňažný denník.

2. MÁTE WEBSTRÁNKU?

Bez prezentačnej web stránky sa dnes zaobíde iba málokto. Je pritom jedno, či podnikáte v online svete alebo nie – vaši klienti vás tak či tak budú hľadať na internete.

Vyklikajte si vlastnú webstránku od slovenského Websupportu s 15% zľavou! Vyskúšajte si, aké jednoduché a rýchle je vytvoriť vlastný web. Nemusíte hneď platiť, máte 14 dní na hranie sa s plnou verziou bez nutnosti platby. Pre zľavu 15% použite kód H8E6TLMJ9O.

ZAREGISTRUJTE SI DOMÉNU, KÝM JE VOĽNÁ

Ak si aj stránku neplánujete zriadiť hneď, doménu so svojim názvom si môžete rezervovať vopred – kým vám ju niekto iný nevyfúkne a nebude neskoro. www.najlepsiadomenajetamoja.sk

Biznis sa vám môže rozrásť a vaša web stránka na to musí byť pripravená s dostatočným hostingom. Vtedy si spomeňte, že pre klientov Firmárne sme vo Websupporte vybavili výborný deal: Až 2 mesiace hostingu zadarmo k ročnému hostingu! Stačí zadať zľavový kód: PY8BPFQ2BN.

3. POTREBUJETE NOVÝ BANKOVÝ ÚČET?

Pri prevádzkovaní živnosti si nemusíte otvárať nový, podnikateľský účet. Hoci to väčšina účtovníkov veľmi neodporúča, môžete používať aj svoj osobný bankový účet.

Ak si otvoríte nejaký bezplatný ale pritom kvalitný podnikateľský účet za 0 eur, nemusíte ho už nahlasovať daňovému úradu. Od začiatku roka 2020 je totiž povinnosť hlásenia účtov daňovému úradu zrušená, pretože to robia banky automaticky. Ak si však chcete zmeniť už nahlásený účet, môžete to urobiť online, podľa tohto návodu.

4. REGISTROVAŤ FIRMU NA DAŇOVOM ÚRADE UŽ NEMUSÍTE

Ak ste si založili živnosť online cez portál firmaren.sk alebo aj osobne na živnostenskom úrade, už nemusíte chodiť na daňový úrad a registrovať sa pre daň z príjmu fyzických osôb a žiadať o DIČ. Živnostenský úrad registráciu pre daň z príjmu fyzických osôb robí za živnostníkov automaticky. Daňový úrad vám potom do 30 dní zašle poštou osvedčenie o registrácii (tzv. kartička DIČ sa už nevydáva). Svoje DIČ môžete zistiť aj online, cez oficiálny portál financnasprava.sk. Pozrite si video, ako na to.

Tip: Nemusíte čakať na DIČ. Začať podnikať a vystavovať faktúry môžete aj bez neho.

5. ZABEZPEČTE SI PROGRAM NA VYSTAVOVANIE FAKTÚR

Po založení živnosti potrebujete rýchlo vystavovať faktúry a inkasovať platby. Pri vystavovaní faktúry môžete použiť akýkoľvek program, či už textový, tabuľkový alebo program určený priamo na vystavovanie faktúr online či offline. Najradšej odporúčame tie fakturačné programy, ktoré sú overené a ponúkajú možnosť bezplatného vyskúšania. Pre klientov Firmárne sme so Superfaktúrou dohodli špeciálne podmienky, a to bezplatné získanie programu až na 90 dní!

Nezabudnite na riadne číslovanie faktúr v chronologickom rade a na náležitosti faktúry. Prečítajte si viac ako správne vystavovať faktúry.

6. ZORIENTUJTE SA V ODVODOCH ŽIVNOSTNÍKA

Po založení živnosti už podnikateľ nemá povinnosť registrovať sa v zdravotnej poisťovni ani v Sociálnej poisťovni. Kto chce porozumieť daňovým povinnostiam a zákonom, nemusí ich čítať – môže si ich pozrieť v animovaných videách.

Video: Čo všetko musí platiť živnostník

Prečítajte si, aké odvody budete platiť v tomto roku.

Platenie mesačných preddavkov do zdravotnej poisťovne
Zdravotné odvody sú u nás povinné. Fungujú na princípe mesačných preddavkov, ktoré sa po skončení roka zúčtujú so sumou, ktorú je živnostník na základe svojho zárobku povinný zaplatiť do zdravotnej poisťovne. Pozrite si aj video Ako fungujú zdravotné odvody.

Preddavky sú splatné vždy do ôsmeho dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa poistné platí (napríklad za mesiac január 2023 sa platí do 8. februára 2023). Niektorí živnostníci však preddavky platiť nemusia: Napríklad študenti, zamestnanci, alebo dôchodcovia.

Video: Živnosť popri zamestnaní

Registrácia do sociálnej poisťovne
Bezprostredne po založení živnosti nemá podnikateľ povinnosť registrácie do sociálnej poisťovne (nie je povinne nemocensky a dôchodkovo poistený).
Dobrovoľne sa však prihlásiť môže. Viac o odvodoch si prečítajte v aktuálnom článku alebo vo videu Ako fungujú sociálne odvody:

Ako fungujú sociálne odvody

7. ZABEZPEČTE SI PEČIATKU ONLINE

Zákon neprikazuje podnikateľom používať v obchodnom a úradnom styku pečiatku. Používanie pečiatky je však u nás veľmi rozšírené a niektoré úrady ju napriek tomu zvyknú vyžadovať. Pečiatka je prospešná pri označovaní firmy a uvádzaní firemných údajov na listinách. Pre klientov Firmárne sme vo FaxCOPY vybavili výborné zľavy na
zhotovenie pečiatky – až 20 % (použite zľavový kód FIRMAPECIATKY) a
výrobu vizitiek – až 15 % (použite zľavový kód FIRMAREN).

8. S REGISTRÁCIOU NA DPH SA NEPONÁHĽAJTE

Registrácia pre daň z pridanej hodnoty je špecifický proces. Môže byť dobrovoľná alebo povinná. Bezprostredne po založení živnosti je pravdepodobná skôr dobrovoľná registrácia na DPH.

Aj túto tému nájdete prehľadne spracovanú v animovaných videách o daňových zákonoch – aj so zľavou pre klientov Firmárne.

9. NAKUPUJTE LACNO

Na začiatku podnikania treba šetriť každé euro. Hľadajte, kde môžete nakúpiť čo najlacnejšie, ale pritom so zárukou a s riadnym dokladom do účtovníctva. Napríklad zánovný počítač, kancelársky nábytok, stoličky alebo náradie pre dielňu či záhradu. Podnikatelia potrebujú skôr veci, ktoré slúžia, než veci, ktoré sú úplne nové. Ak si však potrpíte na novosť, pohrajte sa s ponukou akciového tovaru.

10. PRIPRAVTE SA NA ELEKTRONICKÚ KOMUNIKÁCIU

Už nejakú dobu majú všetci živnostníci povinnosť komunikovať s daňovým úradom iba elektronicky. V papierovej forme už na daňovom úrade nevybavíte takmer nič.

Ako prvé si teda vybavte nový občiansky preukaz (eID), ak ho ešte nemáte. Nainštalujte si všetko potrebné do vášho počítača a urobte si registráciu na finančnej správe

Od januára 2023 sa mení situácia s občianskymi preukazmi. Prečítajte si, či ten váš náhodou nestratil platnosť.

Video: Ako je to s novými občianskymi preukazmi

11. OZNAČTE SI MIESTO PODNIKANIA

Miesto podnikania firmy musí byť označené obchodným menom (stačí na schránke). Ak má živnostník zriadenú aj prevádzkareň, je povinný označiť si aj tento priestor, a to najneskôr v deň začatia prevádzkovania živnosti.

12. POTREBUJETE eKASU?

Zjednodušte si život a hľadajte zariadenie, ktoré spojí pokladnicu, platobný terminál a tlačiareň do jedného. Napríklad Storious All-in-One s bonusom navyše.

Čo je eKasa, kto ju musí mať a ako si ju zriadiť? Všetko dôležité o registračných pokladniciach a virtuálnych registračných pokladniciach nájdete na našom blogu alebo v tomto videu:

13. PRIPRAVTE SA NA ŠTÁTNE EMAILY Z WEBU SLOVENSKO.SK

Štátnu elektronickú schránku na webe slovensko.sk má zriadenú každý z nás. Ak si ju aj aktivujete (pre eseročky je aktivácia už povinná, pre živnostníkov zatiaľ ešte nie), budete do nej vo vlastnom záujme musieť chodiť čo najčastejšie. Aby vám nič dôležité neuniklo. Dobré je, že o novej správe, prijatej do štátnej schránky, si môžete vytvoriť emailové notifikácie na svoj osobný email.

A robte zmeny v živnosti cez Firmáreň

Neskôr, po založení živnosti môžu vzniknúť situácie, kedy budete potrebovať vašu živnosť upraviť alebo zmeniť. Všetko môžete urobiť online cez Firmáreň, za zvýhodnenú cenu.

Napríklad si budete potrebovať rozšíriť podnikanie a pridať nový predmet podnikania. Alebo sa presťahujete a zmeníte miesto podnikania. No a medzi úplne bežné situácie patrí aj dočasné pozastavenie živnosti alebo jej úplné zrušenie a prechod na eseročku.

Video: Porovnanie zrušenia a pozastavenia živnosti

Článok spracoval: Tím portálu firmáreň.sk

Súvisiace články

Aké odvody platí živnostník v roku 2024?

Odvody živnostníka v roku 2024 pozostávajú z preddavkov do zdravotnej poisťovne vo výške minimálne 97,80 eura a z odvodov do Sociálnej poisťovne vo výške min. 216,13 eura. Sociálne odvody však prvý rok platiť netreba. Pozrite si najdôležitejšie nové odvodové a daňové čísla.

16. jan, 2024
Odvody živnostníka

Odvody živnostníka v roku 2024 pozostávajú z preddavkov do zdravotnej poisťovne vo výške minimálne 97,80 eura a z odvodov do Sociálnej poisťovne vo výške min. 216,13 eura. Sociálne odvody však prvý rok platiť netreba. Pozrite si najdôležitejšie nové odvodové a daňové čísla.

16. jan, 2024

Ako správne vystaviť faktúru - to najdôležitejšie o faktúrach

Vedeli ste, že povinnosť vystaviť faktúru má iba platiteľ DPH? Každý podnikateľ však musí viesť predpísanú účtovnú evidenciu. U platiteľov DPH je faktúra povinná a u neplatiteľov DPH síce povinná nie je, ale aj im výborne poslúži ako účtovný doklad, ktorý už povinný je. Pozrite sa, ako správne vystavovať faktúry.

12. mar, 2018
Ako správne vystaviť faktúru

Vedeli ste, že povinnosť vystaviť faktúru má iba platiteľ DPH? Každý podnikateľ však musí viesť predpísanú účtovnú evidenciu. U platiteľov DPH je faktúra povinná a u neplatiteľov DPH síce povinná nie je, ale aj im výborne poslúži ako účtovný doklad, ktorý už povinný je. Pozrite sa, ako správne vystavovať faktúry.

12. mar, 2018

Živnosť popri zamestnaní: všetko o odvodoch a daniach

Patríte k tým, ktorí by chceli skúsiť niečo svoje? Najprv popri pracovnom pomere, a keď sa to rozbehne, opustíte bezpečný prístav zamestnania a rozbehnete to vo veľkom? Alebo by ste si chceli popri zamestnaní sem-tam privyrobiť? Čítajte ďalej, všetko vám radi vysvetlíme.

6. aug, 2015
Zamestnanecké a živnostenské odvody

Patríte k tým, ktorí by chceli skúsiť niečo svoje? Najprv popri pracovnom pomere, a keď sa to rozbehne, opustíte bezpečný prístav zamestnania a rozbehnete to vo veľkom? Alebo by ste si chceli popri zamestnaní sem-tam privyrobiť? Čítajte ďalej, všetko vám radi vysvetlíme.

6. aug, 2015

Kvalitný webhosting a registrácia domény: 3 tipy na overených poskytovateľov

Webstránka je dnes pri podnikaní nevyhnutnosťou. Aj kvalitný webhosting a správne zvolená doména môžu pomôcť vášmu podnikaniu. V článku sme pre vás zhrnuli základné informácie o 3 spoľahlivých poskytovateľoch, ktorí zaručujú rýchle načítanie stránok a dostupnú zákaznícku podporu.

14. jún, 2021
kvalitný webhosting

Webstránka je dnes pri podnikaní nevyhnutnosťou. Aj kvalitný webhosting a správne zvolená doména môžu pomôcť vášmu podnikaniu. V článku sme pre vás zhrnuli základné informácie o 3 spoľahlivých poskytovateľoch, ktorí zaručujú rýchle načítanie stránok a dostupnú zákaznícku podporu.

14. jún, 2021

Študent a živnosť. Aké odvody treba platiť?

Čoraz viac študentov si privyrába podnikaním na živnosť. Je to veľmi populárna forma podnikania, najmä pre jej flexibilitu – rýchle a jednoduché otvorenie, prerušenie alebo zrušenie. Výhodnosť živnosti však spočíva aj v jej odvodovom nastavení.

20. sep, 2023
Študentská živnosť

Čoraz viac študentov si privyrába podnikaním na živnosť. Je to veľmi populárna forma podnikania, najmä pre jej flexibilitu – rýchle a jednoduché otvorenie, prerušenie alebo zrušenie. Výhodnosť živnosti však spočíva aj v jej odvodovom nastavení.

20. sep, 2023

Videonávody pre podnikateľov

Vo Firmárni pravidelne vyrábame nové a nové videonávody, ktoré podnikateľom pomáhajú pri spravovaní svojich firiem online. Nahlásenie prevádzkarne, vyžiadanie výpisov online, podania na finančnú správu, rezervácia termínu na prepis auta a podobne. Pozrite si ich stručný prehľad.

7. nov, 2022
Videonávody pre podnikateľov - Firmáreň

Vo Firmárni pravidelne vyrábame nové a nové videonávody, ktoré podnikateľom pomáhajú pri spravovaní svojich firiem online. Nahlásenie prevádzkarne, vyžiadanie výpisov online, podania na finančnú správu, rezervácia termínu na prepis auta a podobne. Pozrite si ich stručný prehľad.

7. nov, 2022